Department of Marketing

Determinants of Healthy Nutrition

Titel:

FODEM (Food Decision Making).

Embedment:

Subproject of the European Network “The JPI HDHL Knowledge Hub“ (Healthy Diet for a healthy life) - DEDIPAC (DEterminants of DIet and Physical ACtivity). Details: https://www.dedipac.eu/partners

Funding Institution:

Federal Ministry of Education and Research (Bundesministerium für Bildung und Forschung BMBF)

Project Team and Partner:

Prof. Dr. Stefan Hoffmann (Department of Marketing, Kiel University), Dr. Robert Mai (Department of Marketing, Kiel University), Prof. Dr. Harald Rohm (Chair of Food Engineering, TU Dresden), Dipl.-Kffr. Claudia Symmank (TU Dresden)

Duration:

2014 until 2017.

Short Description:

This project aims at analyzing the state of the art about how consumers draw (un)healthy nutrition decisions. The main objective of the project is to determine the relevant levers that need to be pulled to “Make sure that the healthy choice is the easiest choice” (or even the default choice). In order to contribute to this DEDIPAC vision, the project reviews and synthesizes the literature on determinants and correlates of individual food choice in various disciplines.

Neuer Artikel zum DONE-Modell (Determinanten des Ernährungsverhaltens) in PLOS ONE erschienen

Das DONE-Modell ist ein interdisziplinäres und interaktives Rahmenmodell (“framework 2.0”) der Determinanten des Ernährungsverhaltens (DONE - Determinants of Nutrition and Eating). Das DONE-Moell kann frei und sehr flexibel genutzt werden. Die Determinanten können sortiert, gefiltert und visualisert werden.

Zugriff auf das DONE-Modell: www.uni-konstanz.de/DONE

Ein wissenschaftlicher Beitrag in PLOS ONE dokumentiert den Entwicklungsprozess des Rahmenmodells:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0171077.

Ein Beitrag in Appetite ordnet die Literatur der letzten 60 Jahre anhand des DONE-Modells:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666316307978

Weitere Informationen via dedipac.eu

Literature:

Symmank, C.; Hoffmann, S.; Mai, R.; Rohm, H. (2017). Einflussfaktoren auf die Lebensmittelauswahl: Ergebnisse des europäischen Forschungsprojektes FODEM, Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 113, 113-117.

Stok, F. M:; Hoffmann, S.; Volkert, D.; Boeing, H.; Ensenauer, R.; Stelmach-Mardas, M.; Kiesswetter, E.; Weber, A.; Rohm, H.; Lien, N.; Brug, J.; Holdsworth, M.; Renner, B. (2017). The DONE Framework: Creation, Evaluation, and Updating of an Interdisciplinary, Dynamic Framework 2.0 of Determinants of Nutrition and Eating, PLOS ONE, 12(2), doi:10.1371/journal.pone.

Symmank, C.; Mai, R.; Hoffmann, S.; Stok, F. M.; Renner, B.; Lien, N.; Rohm, H. (2017). Predictors of Food Decision Making: A Systematic Interdisciplinary Mapping (SIM) Review. Appetite, 110, 25-35.

Contact:

Prof. Dr. Stefan Hoffmann

E-mail: stefan.hoffmann@bwl.uni-kiel.de